Gasfyr i Gråzonen: Den ubesungne helt eller en skjult trussel?
Hvad er gasfyrets fremtid? Hvad er biogas? hvad siger og tror de kloge hovedet? Får vi alle billig gas fra Tyrafeltet igen? - Vi har forsøgt at samle nogle af de tilgængelige informationer for at hjælpe os selv, vore kunder og samarbejdspartnere til at forstå den verden, vi til dagligt bevæger os i.
Sådan lød ambitionen i en aftale fra 2022, som den daværende S-regering med Dan Jørgensen i spidsen indgik med alle partier i Folketinget:
“300.000 danske familier har et gasfyr brummende i kælderen eller bryggerset, men senest i 2035 skal de alle sammen over på fjernvarme eller anskaffe sig en varmepumpe.”
Allerede nu to år efter, lader det til, at der nu bliver trukket i land, i nogle af de fremtidsvisioner fra dengang, og en stor faktor til dette er, at man allerede nu ved, at naturgassen i vores gasnet er ved at blive udskiftet med det grønne alternativ biogas.
Senest har Lars-Peter Søbye, forperson for Nekst-arbejdsgruppen været ude og sige følgende om udskiftning af gasfyr til varmepumpe:
“Der har vi svært ved at se, at det giver mening, at fru Jensen skal konvertere og påtage sig en udgift i den størrelsesorden, uden at det har en klimaeffekt”
Vi kan mærke, at forespørgslerne på installationer af nye gasfyr holder et stabilt niveau, og har gjort det de sidste 4-6 år. Dette er på trods af det store fokus, der er politisk, på at få flere på fjernvarmenettet eller udskifte til opvarmning med el i form af en varmepumpe.
Vi tror, at en af grundene til, at mange stadig venter med at udskifte varmekilden, er at det koster langt mere, end at udskifte det nuværende gasfyr med et nyt. Ud over det, var der mange, der oplevede, at gas/- og el-prisen fulgte hinanden under de seneste kraftige stigninger.
Desværre oplever vi ofte, at selvom vores kunder ønsker at skifte til fjernvarme, så ligger det langt ude i fremtiden i deres område. Derudover er der områder, hvor fjernvarme aldrig bliver aktuelt.
Du kan på dette interaktive kort, se om der er planer for implementering af fjernvarme i netop dit område, og også hvornår det forventes at ske:
Det er vigtigt du undersøger med din fjernvarmeleverandør, hvad det koster at få fjernvarmestikket til din husstand. Prisen kan variere fra 0-100.000kr.
Bor du i et område, hvor fjernvarmen er ved at blive rullet ud, kan du i nogle tilfælde komme helt gratis på nettet, hvis du er ude i god tid. Kommer du derimod senere, og siger du gerne til tilsluttes, kan du godt regne med en større egenbetaling.
Er du først koblet på fjernvarmen skal du være klar over at du skal regne med af betale en afgift for at blive frakoblet igen i fremtiden.
Læs mere om udtrædelsesgodtgørelse og omkostninger forbundet med udtrædelse - Husk altid at kontakte din leverandør direkte for at få oplyst gældende priser for dig.
Helt galt eller helt genialt?
Når dit gasfyr kører i dag, brænder det ikke længere ren naturgas. I flere år har man arbejdet på, at få andelen af naturgas i gasledninger bragt ned, og i stedet erstattet med det grønne alternativ, biogas.
Allerede i 2022 var andelen af biogas i gasnettet oppe på omkring 40%, og man forventer samt håber at udfase naturgas helt frem mod 2028.
Markedet har længe kendt til dette fænomen, derfor har producenterne af gasfyr allerede for år tilbage lavet de fornødne tilpasninger i deres enheder.
Så selvom du måske ikke var klar over det, så er de gasfyr, der er installeret i danske husstande i dag, klar til at forsyne boligen med varme, hvis de i fremtiden bliver forsynet med 100% grøn energi fra biogas.
Biogas er en gas, der består af metan og CO2, som dannes, når organisk materiale rådner under iltfrie forhold.
Dette er en naturlig proces, som biogasanlæggene anvender til at afgasse madaffald, halm, husdyrgødning og restprodukter fra landbrug og industri.
Biogassen distribueres enten til kunderne via gasnettet eller anvendes til produktion af grøn el og varme.
Biogas Danmark - Brancheorganisationen for alle med interesse i biogas, arbejder for at oplyse og uddanne private, erhverv og politikere i Danmark.
Læs om Biogas Danmark og deres arbejde her: Link
Andelen af grøn biogas bliver kun større i det danske gasnet, derfor undrer Biogas Danmark sig også over, at kunderne skal betale den samme høje afgift for det grønne alternativ, som de skal for naturgas? Det burde man måske kigge på.
Biogas Danmark konkluderer også, at markedsvilkårene lige nu bliver forringet.
Andelen af biogas i gasnettet udgør aktuelt ca. 40 procent, men biogasleverancerne til gasnettet har reelt været stagneret siden oktober 2022. Biogas Danmark vurderer til og med, at biogasleverancen til gasnettet fra de eksisterende anlæg risikerer at falde de kommende år, som følge af en række forringede rammevilkår.
- kilde: Biogas.dk
Det statslige gasdistributionsselskab Evida har pr. 1. januar 2025 foreslået, at indføre indfødningstariffer for biogas til gasnettet, der risikerer at fjerne op mod 20 procent af bundlinjen hos biogasanlæggene. Indfødningstarifferne falder sammen med, at biogasanlæggene udfordres økonomisk af overkompensationsregulering, med nedregulering af støtten til biogasproduktion de kommende tre år, samt at den nuværende CO2-afgift på biogas leveret via gasnettet risikerer at stige fra 2025.
Efter flere års renovering og modernisering, genåbnede den nye Tyra II her i 2024.
Efter længere tids nedlukning for produktionen af naturgas fra Tyra platformen i Nordsøen, er der nu lys for enden af tunnelen. Slut marts 2024 begyndte gassen fra Tyra igen at flyde mod Holland og den danske vestkyst.
Det skal være med til at sikre, at Danmark igen bliver 100% selvforsynende med naturgas, og samtidig åbne for eksport af store mængder naturgas til resten af Europa.
Intet tyder på, at forbrugerne kommer til at mærke forskel på deres udgifter for at varme med naturgas.
Når den forsinkede gas igen vil flyde fra Tyra-feltet, vil det ikke komme til at påvirke gasregningen. Det er i bund og grund et spørgsmål om forsyningssikkerhed, lyder det fra DI Energi.
Kilde: tv2syd.dk
Der er mange, der skal have en bid af kagen, når Danmark og resten af Europa igen bliver forsynet med Gas fra Tyrafeltet. Gik man og troede, at den danske statskasse skulle tjene alle milliarderne fra naturgassen i Nordsøen, så må man desværre tro om igen.
Det er med at holde tungen lige i munden, når man skal have et overblik over, hvor naturgassen ender og hos hvem. Der er to rørledninger, der flytter naturgassen fra Tyrafeltet, en til Holland og en til Danmark.
TotalEnergies driver Tyrafeltet på vegne af Dansk Undergrunds Consortium, et partnerskab mellem TotalEnergies (FR) (43,2%), BlueNord (Norsk) (36,8%) og Nordsøfonden (DK) (20%).
Når produktionen senere på året kører på sin fulde kapacitet, vil Tyra-anlægget dagligt producere 5,7 millioner kubikmeter gas og 22.000 tønder kondensat.
- kilde: tyra2,dk
Ud over den gas, der bliver sendt til Holland, er der også en ledning, der går direkte til den jyske vestkyst, Houstrup Strand mellem Blåvand og Hvide Sande, og derfra videre til anlægget i Nybro (Varde Kommune).
Fra Nybro i Varde Kommune kan gassen sendes direkte videre til Polen og det danske gasnetværk.
Selvom der er mange til at dele kagen og ikke mindst pengene fra Naturgassen i Tyrafeltet, så bliver Danmark selvforsynende og netto-eksportør af naturgas, så også Danmark kommer til at tjene penge på eksport af naturgas i mange år fremover.
Flydende naturgas eller LNG er naturgas, overvejende metan, som er blevet kondenseret til flydende form for nemmere opbevaring og transport. LNG er lugtløs, farveløs, ikke-giftig og ikke-korroderende.
Flydende naturgas fylder omkring 1/1600 del af, hvad naturgas i gasform gør. Naturgas er kondenseret til flydende, tæt på atmosfærisk tryk, ved at køle det til ca. - 162 °C.
kilde: Linde Gas
Det er ingen hemmelighed, at vi følger dette emne en smule tættere end mange andre. Som servicefirma og varmeinstallatør holder vi meget øje med fremtiden, og forsøger så vidt muligt at holde snuden i sporet i den tid vi er i, hvor planer, visioner, love & regler flyver omkring ørene på en.”
Søren & Nina Larsen, indehavere af Gasmanden i Espergærde.
Lige nu er det svært at se en tydelig politisk plan for gasfyrets fremtid i de danske hjem. Vi har samlet en liste over de steder, du kan hente yderligere information. Alle kilderne bliver løbende opdateret.
Ja, naturgassen er på vej ud, og det har den været længe. Naturgas er og bliver en sort energikilde, som på et tidspunkt helt skal udfases fra vores energisystem i Danmark.
Dog savner vi meget i debatten om dette emne; Hvor skal varmen så komme fra? Skal alle på varmepumper, og i så fald hvor skal strømmen så komme fra? Skal alle på fjernvarme, for hvem skal så udvide fjernvarmenettet, og hvornår?
Det er nemt at komme med en plan og vision for området, men når alt kommer til alt, kommer ændringen til at tage mange år. For at nå i mål er der brug for information, økonomi og vedvarende opfølgning.
Telefon: 49 13 15 50
Email: info@gasmanden.dk